marți, 12 martie 2013

Critica

      Ai inceput sa asculti de oameni? Pentru ca daca da, esti un fraier, oamenii zic numai tampenii. Si daca ai cazut prada vreunei prejudecati cretine sau vreunui cliseu fortat, atunci esti cu atat mai dezamagitor. Stiam ca oamenii ar trebui sa se exprime liber, sa fie ei insisi, sa aiba macar o urma de personalitate, dar mai presus de toate, sa fie oameni. In schimb, dau in stanga si in dreapta numai de replici proaste ale unui stereotip,deseori aparut la vreo emisiune cretina sau in vreo revista mondena. Asa, am ajuns toti niste variante usor schimbate ale aceluiasi gen de om: nu-prea-om. Citim horoscoape si speram sa scrie in stele ce sa facem cu viata noastra in loc sa intrebam oameni si sa cerem sfaturi de la prieteni. Asta daca mai stim sa ii apreciem. De fapt, majoritatea fac gesturi dragute de dragul de a fi perceput drept persoana sociabila si altruista care nu e. Undeva, in drumul asta al vietii se pare ca ne pierdem abilitatea de a mai fi sinceri, probabil undeva pe bancile scolii generale. Tot atunci am devenit niste duri, pe care nu ii mai raneste nimic, dar care ranesc neincetat.
      Asa ca de ce asculti de oameni? Erai altfel tu, nu iti pasa de zvonurile false ce iti zburau prin dreptul urechii; tu nu intorceai capul niciodata. Si nu te uitai amar la nimeni, nu raneai, nu minteai, erai integru si iti respectai principiile. Mai mult de atat, ii respectai pe ceilalti si niciodata nu judecai.
       Acum nu mai ai aceeasi privire dulce, acum barfesti si urasti si minti si nu ma mai vezi cand trec pe langa tine. Ai devenit si tu nu-prea-om. Nu mai stii sa spui o vorba buna si sa apreciezi. Se vede ca ai inceput sa asculti de oameni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

să auzim